Punjenje i održavanje auto klima
Punjenje i održavanje auto klima
Punjenje i održavanje auto klima
Kao i svaki drugi sistem u automobilu i klima uređaj traži redovno održavanje. Ovi saveti će Vam pomoći da produžite radni vek i olakšate funkcionisanje klime u Vašem automobilu.
 
PROVERITE KLIMA UREĐAJ U VAŠEM AUTOMOBILU NA VREME
 
Prvi savet koji Vam možemo dati je da proverite klima uređaj u Vašem automobilu na vreme. Nemojte čekati letnje vrućine da biste to učinili, nego je isprobajte na proleće. To će Vam dati dovoljno vremena da otklonite eventualne nedostatke. Uključite klimu pritiskom na dugme A/C, isprobajte da li dovoljno hladi, da li ventilator “duva” na svim brzinama…
 
REDOVNO MENJAJTE FILTER
Za pravilno funkcionisanje klima uređaja u vozilu, najvažnija je redovna zamena filtera klime (ovaj filter se često naziva i filterom kabine, odnosno polenskim filterom). Redovna zamena filtera bitna je i zbog toga što se u sistemu klima uređaja skupljaju bakterije. Proizvođač svakog vozila je predvideo servisni interval zamene filtera klime. On obično iznosi 10-15.000 km. Da biste saznali koji je interval zamene polenskog filtera predviđen za Vaše vozilo,  konsultujte naš servis. Prilikom zamene filtera, obavezno čistimo  i kućište u kom se on nalazi, od lišća, insekata i ostalih nečistoća.
 
 
DOPUNITE GAS U KLIMA UREĐAJU
 
Ako je klima uključena, ali slabo hladi, nejverovatnije je u pitanju nedovoljna količina gasa (nekada se koristio freon, a danas ne) u sistemu. Vremenom mogu nastati mikro oštećenja na cevima i spojevima, tako da gas može vremenom cureti. Nedostatak gasa se najčešće manifestuje na taj način što se kompresor startuje, ali vazduh koji izlazi iz ventilacionih otvora nije hladan. U slučajevima kada u sistemu nedostaje velika količina gasa, kompresor se neće ni uključiti. Ako je ovo slučaj u Vašem vozilu, zakažite servis kako biste dopunili gas u klima uređaju. Pri tom, neophodno je proveriti da li postoji mesto gde gas curi i problem otkloniti. Normalno je da se gas u klima uređaju mora dopuniti posle 4 godine od dana proizvodnje automobila, pa ponovo na svakih 2-3 godine.
Ovu uslugu možete obaviti u našem servisu.
 
REDOVNO KORISTITE KLIMA UREĐAJ
 
Ako želite da produžite radni vek klima uređaja u Vašem vozilu, povremeno uključite klima uređaj. Na taj način će ulje, koje je pomešano sa gasom podmazati kompresor i poboljšati zaptivanje spojeva i mikro oštećenja na crevima. Preporuka je da klimu uključujete bar jednom nedeljno, čak i kada napolju nije toplo. Na moderinijim automobilima, ovo ima poente raditi samo kada je spoljna temperatura iznad 5°C, jer kada je hladnije, kompresor klima uređaja se neće ni uključiti.
 
ISKLJUČITE KLIMA UREĐAJ PRE NEGO ŠTO SE PARKIRATE
 
Nekoliko minuta pre nego što ugasite automobil, isključite klima uređaj, ali ostavite uključenu ventilaciju. Tokom rada klima uređaja, stvara se vlaga na isparivaču, što u velikoj meri pogoduje razvoju bakterija, mikro-organizama, buđi... Ako isključite klimu, a ostavite uključenu ventilaciju, ventilator će isušiti isparivač i u znatnoj meri usporiti razvoj bakterija. Dovoljno je da kada prilazite parkingu isključite klimu i ostavite uključenu ventilaciju. Osim raznih bolesti, ovo će sprečiti i pojavu neprijatnih mirisa koji dolaze iz ventilacije što je jako česta pojava kod vozača danas.
 
DEZINFEKCIJA KLIMA UREĐAJA
 
Ako se neprijatni mirisi iz klime ipak pojave, neophodno je da dezinfikujete sistem. Na tržištu postoji veliki broj preparata za tu namenu. Najčešći su oni koji su u obliku spreja i u obliku pene. Zbog prevelike količine upotrebljenog sredstva može doći do porasta vlage u sistemu, pa se dešavalo čak i da se ošteti elektronika u vozilu! Kako biste izbegli navedene posledice,savetujemo da  čišćenje klima uredjaja poverite našem timu.
 
ODMAH REAGUJTE NA PROMENE U RADU KLIME
 
U slučaju da se javi bilo kakva promena u radu klima uređaja u Vašem automobilu (npr. čudni zvuci), nemojte je zanemarivati. Zakažite servis klime na vreme.
 
BARICA VODE ISPOD AUTOMOBILA
 
Barica vode ispod automobila dok je uključen klima uređaj nije problem. To je sasvim normalna pojava. Kondenzovana vlaga se pomoću cevi odvodi sa isparivača.
 
VLAGA U KABINI
 
Barica vode u autu se može vrlo lako rešiti. Dešava se da se cev koja odvodi vlagu sa isparivača zapuši, pa se vlaga zadržava na isparivaču i na kraju ulazi u kabinu. Najčešće se skuplja ispod tepiha na suvozačevoj strani.
Mnogi vozači nepravilno upotrebljavaju klima uređaj u svom automobilu. Pod nepravilnom upotrebom klima uređaja mislimo na neefikasno korišćenje, ili na ono koje čak može dovesti do oboljenja kod ljudi! Ovi saveti će Vam pomoći da izbegnete takve probleme.
 
REDOVNO ODRŽAVAJTE KLIMA UREĐAJ
 
Redovno održavanje klima uređaja u automobilu podrazumeva zamenu filtera, čišćenje sistema i proveru količine gasa u sistemu. Samo ispravan klima uređaj može funkcionisati pravilno.
 
ZAŠTITITE AUTOMOBIL OD SUNCA
 
Prvi savet koji Vam možemo dati je da u toku letnjih meseci automobil parkirate u hladu i da obavezno koristite neku zaštitu od Sunca za stakla, npr. aluminijumske “harmonika” folije. Na taj način ćete sprečiti prekomerno zagrevanje automobila. Samim tim, klima uređaj će brže i lakše rashladiti unutrašnjost Vašeg auta.
 
PO ULASKU U AUTOMOBIL
Description: http://www.b92.net/news/pics/2011/11/51311114eb1cfc521c62261627653_v4_big.jpg
Čim startujete automobil, uključite klima uređaj. Potom sledite sledeći postupak:
1.    Otvorite sve prozore
2.    Podesite uvlačenje spoljnog vazduha
3.    Temperaturu podesite na minimalnu
4.    Ventilator podesite tako da duva najvećom brzinom
5.    Usmerite vazduh tako da duva najjače na otvorima na instrument tabli koji su najbliže prozorima
Na taj način ćete isterati vreo vazduh koji se nakupio unutar automobila za vreme dok je automobil stajao. To je najefikasniji način za brzo rashlađivanje kabine automobila.
U VOŽNJI
Kada krenete, trebalo bi da uradite sledeće:
1.    Zatvorite prozore. Nema svrhe držati uključen klima uređaj i otvorene prozore.
2.    Podesite recirkulaciju vazduha. Klima uređaj lakše hladi delimično rashlađen vazduh, nego onaj vreo, spoljni.
3.    Smanjite brzinu duvanja ventilatora.
4.    Podesite odgovarajuću temperaturu. Gledajte da temperatura u automobilu nije mnogo niža nego spoljna. Dovoljno je da Vam u automobilu bude prijatno, nemojte od njega praviti frižider!
5.   Usmerite tok vazduha onako kako Vam odgovara. Možda je najbolje da namestite tako da hladan vazduh duva na šofer-šajbnu i na noge. Na taj način ćete izbeći udar hladnog vazduha direktno u lice, što može biti veoma rizično po zdravlje.
PRED KRAJ VOŽNJE
Nekoliko minuta pred kraj vožnje, na primer kada prilazite parkingu, isključite klima uređaj, ali ostavite uključenu ventilaciju. Na taj način ćete postići 2 efekta:
1.    Sprečićete stvaranje bakterija. Nastanku bakterija izuzetno pogoduje vlaga. One u automobilu nastaju na isparivaču klime. Bakterije mogu izazvati neprijatne mirise u sistemu ventilacije i narušiti Vaše zdravlje. Ako isključite klimu, a ostavite uključenu ventilaciju, isparivač će se isušiti i na taj način smanjiti mogućnost nastanka bakterija.
2.    Povećaćete temperaturu u kolima, pa ćete se pripremiti za izlazak iz auta. Ako isključite klimu, a ostavite upaljenu ventilaciju, temperatura u automobilu će postepeno rasti. Tako ćete biti spremniji za spoljnu temperaturu. Nagli izlazak iz klimatizovane prostorije u spoljni prostor u kome je visoka temperatura može predstavljati šok za organizam. Vodite računa da se ta promena ne dešava naglo, nego postepeno.
Pridržavajte se ovih saveta da biste najefikasnije koristili klima uređaj u automobilu i sačuvali svoje zdravlje.

 

AUTO SERVIS:
Paštrovićeva 10:
U zanatskom centru
kod ulaza u Hipodrom

+381 11 354 01 66

Pon - Pet: 9:00 - 18:00
Sub: 9:00 - 15:00 servis@cupaford.rs
skype: autoserviscupa

PRODAVNICA:
Radnička 37
+381 11 354 76 76
Pon - Pet: 8:00 - 20:00
Sub: 8:00 - 16:00
prodavnica@cupaford.rs
skype: rizi.co

REGISTRACIJA VOZILA:
Radnička 37
+381 11 354 29 09
Pon - Pet: 8:00 - 20:00
Sub: 8:00 - 16:00

ŠLEP SLUŽBA 24/7
+381 63 21 07 40

Izaberite: